Go Dive

Duiktas

Je duiktas

Of je nu dicht bij huis of op een exotische duikvakantie gaat duiken, je hebt een stevige duiktas nodig om je duikspullen in te vervoeren. Duikuitrusting neemt veel ruimte is en is soms zwaar, vooral als alles nat is. Een duiktas is een stevige verpakking waardoor je je spullen makkelijker kunt dragen, beschermen en organiseren. Een duiker of duikster stopt meestal alle duikuitrusting in zijn of haar tas, behalve een duikfleslood en onderwaterfotografieapparatuurDroogpakken hebben meestal hun eigen tas.

Andere namen:

duikerstas

Vereiste kenmerken

Stevig - Hoewel duiktassen er bijna hetzelfde uitzien als tassen die voor andere doeleinden worden gebruikt, zijn ze in feite speciaal gemaakt voor duikspullen. Het belangrijkste verschil is dat ze van een stevige stof zijn gemaakt die niet aangetast wordt (gaat rotten) door contact met water. Er zit ook zwaar en versterkt stiksel op zodat de tas niet bij de naden uit elkaar valt.

Grote corrosiebestendige ritsen - Bij tassen die voor duiken worden gebruikt maar daar niet voor bedoeld zijn, zie je vaak dat de rits vast komt te zitten of open gaat (wat een ramp is als dat gebeurt als je je tas hebt ingecheckt). Duiktassen hebben grote ritsen die niet corroderen en de spanning aankunnen die door duikuitrusting wordt veroorzaakt.

Banden die het gewicht ondersteunen - Duiktassen hebben ook banden die speciaal voor duikspullen zijn bedoeld. Ze zijn zwaar verstevigd zodat ze niet uitscheuren en/of gaan helemaal onder de tas door om het gewicht te ondersteunen.

Wenselijke kenmerken

Wielen - Waarom zou je dragen als je ook kunt rollen? Veel tassen hebben aan één kant wielen zodat je moeiteloos door het vliegveld of langs de kade glijdt.

Rugtas - Natuurlijk kan je niet over alle ondergronden rollen, dus sommige duiktassen zijn gigantische rugtassen. Je kunt duiktassen krijgen in de vorm van een rugtas met wieltjes zodat je van allebei profiteert.

Drainagegaten - Je stopt natte spullen in je tas, dus is het mooi als het water naar buiten kan lopen. In veel tassen zitten daarom kleine verstevigde gaten. Je moet alleen niet je tas op het vliegveld inchecken als er nog steeds water uitstroomt.

Optionele kenmerken

Afneembaar vak - Sommige duiktassen hebben een verwijderbaar vak voor breekbare dingen die je meeneemt op je duik, maar die je niet wilt inchecken. Zo kun je dat vak verwijderen en in je handbagage stoppen. Oh, en zorg dat je duikmes niet in dat vak zit!

Veel vakken, weinig vakken - Sommige duikers willen graag veel vakken zodat ze de duikspullen een vaste plek kunnen geven. Anderen houden van een grote zak waar ze gewoon alles inproppen. Het ene is niet beter dan het andere - kies gewoon wat je prettig vindt.

Hoe je een duiktas kiest

Een duiktas is een investering, maar die investering krijg je terug als je een goede koopt omdat die tas dan jaren meegaat en je duikmateriaal beschermt.

  • Kies een tas die ongeveer een derde groter is dan wat je nu nodig hebt. Uiteindelijk komt die ruimte vol te zitten.
  • Kies eenmalig de juiste tas. Je behelpen met iets dat geen goede duiktas is, is vaak duurder, meestal omdat je duikspullen kwijtraken of beschadigd worden.
  • Controleer de garantie. Sommige tassen hebben een langere garantie. Ze kosten meer, maar tassen krijgen het zwaar te verduren en een langere garantie kan je een eind tegemoet komen.

Tips

  • Je hebt je duiktas en je duiktas nodig. Als je in de tropen duikt, kunnen je spullen vaak in een gewone duiktas meevliegen, maar bij het duikresort heb je misschien alleen maar een stevige fijnmazige tas nodig.
  • Pak in om te vliegen, en pak daarna in om te duiken. Kijkende naar de toenemende bagagekosten en de veiligheidscontroles, lijkt het erop dat luchtvaartmaatschappijen willen dat de mensen zonder kleding of wat dan ook verschijnen met alleen een zak geld in hun handen. Voor duikers werkt dat niet, maar met wat planning hoef je minder bij te betalen. Weeg je tassen. Stop indien nodig duikmateriaal in je kledingtas en kleding in je duiktas zodat je twee tassen hebt die binnen het gewicht vallen in plaats van één die er ruim binnenblijft en de andere te zwaar is. Verdeel alles na aankomst.

Gratis online training!

Waar kunt u ons vinden

Go Dive op youtube

Contact

Hier kunt u een cursus, of algemene informatie aanvragen. Opmerkingen, bijvoorbeeld om ons te helpen de website te verbeteren, stellen we ook zeer op prijs.

neem contact op »