Go Dive

Inleiding tot duikuitrusting

Wat is duikuitrusting

Met duikspullen kun je je aan de onderwaterwereld aanpassen zodat je er deel van kunt uitmaken. Jij bent aan het duiken, maar je duikspullen maken het mogelijk. Een masker kan bijvoorbeeld niets voor je zien, maar je kunt er onder water wel mee zien. Een ademautomaat kan niet voor je ademen, maar je kunt er wel mee ademen onder water. Een natpak genereert geen warmte, maar je lichaam kan er wel effectiever zijn eigen warmte mee vasthouden.

Kijk rond op deze pagina's en kom meer te weten over hoe je duikspullen kiest die:

  • comfortabel voor je zijn
  • je goed passen en er goed uitzien
  • een langlopende investering zullen zijn voor het soort duiken dat je wilt gaan maken.

Het duikmateriaal dat je nodig hebt hangt af van waar je duikt

Je kunt bijna overal waar water is gaan duiken. De duikspullen die je gebruikt zullen wat variëren, afhankelijk van je duikomgeving en ook van waar je de voorkeur aan geeft. Duikuitrusting kan in vier algemene categorieën worden ingedeeld, maar sommige spullen passen in alle categorieën - je kunt bijvoorbeeld het masker dat je voor tropische duiken gebruikt waarschijnlijk ook bij duiken in gematigd of koud water gebruiken.

Snelle tips over duikmateriaal:

Masker - voor goed zicht onder water.

Duikpak - bescherming van de huid en houdt warmte vast zodat je je prettig blijft voelen.

Snorkel - hiermee kun je aan de oppervlakte ademen als je je gezicht onder water houdt, zonder dat je de perslucht uit je duikfles verspilt.

Met de duikset, het hart van de duikspullen, met scuba (het acronym voor self contained  underwater breathing  apparatus) kun je onder water ademhalen en naar wens stijgen, dalen, zweven of drijven. De set bestaat uit een ademautomaat , fles , trimvest en instrumenten.

Duikhorloge - om de duiktijd mee bij te houden.

Duikcomputer - houdt in de gaten wat je diepte en de verstreken tijd onder water is zodat je binnen de vastgestelde limieten blijft.

Gewichtsysteem - Compenseert de neiging om te blijven drijven zodat je onder water langzaam kunt afdalen wanneer jij dat wilt.

Vinnen - zo kun je zwemmen door alleen je krachtige beenspieren te gebruiken.

Duiklamp - gebruikt om mee in spleten en kloven te kijken, en voor als je 's nachts duikt.

Duikmes - een handig hulpmiddel maar ook een belangrijk veiligheidsmiddel.

Duikvlag/drijver - houdt de schippers bij je duikstek vandaan.

Digitaal camerasysteem voor onder water - gebruikt om foto's te maken van je avonturen zodat je die met je familie, vrienden en kennissen kunt delen.

Accessoires - zoals leitjes, koordjes voor om de pols en andere artikelen die het duiken leuker maken.

Signaleringsmiddelen - Fluitje, decoballon waarmee je de aandacht trekt van andere duikers of van de duikersboot als die een eindje van je vandaan is.

Duiktas - gebruikt om je duikspullen van en naar de duikstek te dragen.

Gratis online training!

Waar kunt u ons vinden

Go Dive op youtube

Contact

Hier kunt u een cursus, of algemene informatie aanvragen. Opmerkingen, bijvoorbeeld om ons te helpen de website te verbeteren, stellen we ook zeer op prijs.

neem contact op »