Go Dive

Droogpakken voor duiken

Doel van een droogpak

Droogpakken geven je maximale warmte-isolatie. Hoewel ze voornamelijk in kouder water worden gebruikt, kun je er in water van gematigde temperatuur meer en langere duiken mee maken, zelfs als je een natpak zou kunnen gebruiken. Droogpakken worden zo genoemd omdat je er droog in blijft, met uitzondering van (gewoonlijk) je hoofd en handen, waar je een neopreen natpakkap en handschoenen draagt.


Andere namen: droogpak, membraanpak, neopreen pak

Modellen:

Alle droogpakken bedekken het hele lichaam. Neopreen droogpakken worden van hetzelfde materiaal gemaakt als natpakken, maar er komt geen water binnen. Het neopreen isoleert. Membraandroogpakken bestaan uit twee delen. Het eerste deel is een membraanpak, dat van vele materialen gemaakt kan zijn (samengeperst neopreen, trilaminaat, urethaan, gevulkaniseerd rubber), dat je droog houdt. Het tweede is de onderkleding, die ook van verschillende materiaal gemaakt kan zijn (bunting, open cell foam (schuim met open cellen), ThinsulateTM) en die zorgt voor de isolatie. Pakken die in heel koud water worden gebruikt hebben droge kappen en droge handschoenen of wanten.

Vereiste kenmerken

Waterdichte rits. Droogpakken blijven droog door de speciale waterdichte ritsen. Hoewel ze robuust een duurzaam zijn, vormen ze het duurste deel van een droogpak.

Pols- en nekseals. Gemaakt van neopreen of latex. Ze moeten het water buiten houden maar wel prettig zitten.

Inlaat- en ontluchtingsventielen. Omdat je in een droogpak door lucht wordt omringd, moeten droogpakken ventielen hebben waarmee je tijdens het afdalen lucht kunt toevoegen of het pak tijdens het opstijgen kunt ontluchten. Zo compenseer je voor de drukverandering.

Kap en handschoenen. In koud water moeten je hoofd en handen worden bedekt, hoewel je voorkeur kunt hebben voor een droge of natte kap en handschoenen.

Onderkleding. Met uitzondering van neopreen pakken moet je onderkleding dragen om warm te blijven. Verschillende soorten onderkleding hebben een verschillend prijskaartje en isoleren op hun eigen manier.

Wenselijke kenmerken

Modellen die je zelf kunt aantrekken. Bij sommige pakken is de hulp van iemand anders nodig om het pak aan en uit trekken, maar andere zijn zo gemaakt dat je jezelf kunt aan- en uitkleden.

Kniestukken. Knieën hebben veel te lijden, dus met kniestukken gaat het pak veel langer mee.

Optionele kenmerken

Gemakssystemen. Vooral gemaakt voor tecduikers. Deze systemen leiden de urine via ventielen het pak uit. Handig bij lange duiken.

Zak op het bovenbeen. Een grote zak op het bovenbeen is makkelijk te bereiken en gebruiken.

Hoe je een droogpak kiest.

In tegenstelling tot een natpak, is bij een droogpak een wat lossere pasvorm normaal. Je duikwinkel of -school kan je helpen om een pak te kiezen, maar je keuze zal meer gebaseerd zijn op kenmerken en de prijs dan op het vinden van de goede maat.

  • Tenzij je een zeer ongebruikelijke lichaamsbouw hebt, is de kans groot dat een pak dat uit voorraad leverbaar is correct zal passen.
  • Sommige fabrikanten bieden "semi-maatpakken" aan, die vaak de meeste waar voor je geld bieden. Dit zijn meestal kwalitatief goede modellen die je bestelt met de kenmerken die je wilt. Je verkoper meet je de maat (net als bij een maatpak) en de fabrikant maakt je pak op basis van een van de op voorraad zijnde patronen die het meest met je maten overeenkomt. Zo krijg je de kenmerken die je wilt en een optimale pasvorm.  Soms kun je de stof in ieder ontwerp op motief kiezen dat je maar wilt en je droogpak op maat laten ontwerpen met de stof van je keuze.
  • Kies je onderkleding als je je droogpak uitzoekt.

Tips

  • Wees bereid om meer te investeren dan voor een gelijkwaardig natpak. Droogpakken gaan echter veel langer mee (tien jaar of meer is niet ongewoon) en wanneer je bedenkt dat je er langer mee kunt duiken, betalen ze zichzelf terug.
  • Droogpakken zijn een prima keuze als de luchttemperatuur koel is, zelfs al is het water redelijk warm, omdat je niet nat bent als je het pak na de duik uittrekt.
  • Volg de Droogpakduiker-cursus (Dry Suit Diver). Je leert niet alleen een aantal speciale technieken, maar je komt ook meer te weten over het uitzoeken, gebruiken en onderhouden van droogpakken.

Gratis online training!

Waar kunt u ons vinden

Go Dive op youtube

Contact

Hier kunt u een cursus, of algemene informatie aanvragen. Opmerkingen, bijvoorbeeld om ons te helpen de website te verbeteren, stellen we ook zeer op prijs.

neem contact op »