Go Dive

Gewichtsysteem

Je loodgordel en/of trimvest met geïntegreerd lood

De meeste mensen drijven. Bovendien hebben natpakken en droogpakken ook een behoorlijk drijfvermogen. Indien goed afgesteld bevat je gewichtsysteem precies genoeg lood om je drijfvermogen te compenseren zodat je kunt afdalen. Dat betekent dat je ermee naar beneden kunt wanneer jij dat wil.

Andere namen: gewichten, lood, geïntegreerd gewichtsysteem, loodgordel.

Modellen

Er zijn voornamelijk twee basismodellen gewichtsystemen.

 • De oudste vorm van een gewichtsysteem is de loodgordel. Over het algemeen zie je een nylon gordel met loden blokken erop, hoewel je stoffen gordels kunt krijgen met zakken die wellicht beter zitten. Deze zijn vaak te krijgen bij een duikresort of op een duikersboot.
 • Geïntegreerde gewichtsystemen zijn met je trimvest verbonden. Zo hoef je geen aparte gordel te dragen, en de meeste mensen vinden ze op hun duik veel fijner zitten dan een loodgordel. Het enige nadeel is dat je duikset er wat zwaarder door wordt en voor en na de duik lastiger te dragen is.

Vereiste kenmerken

 • Snelsluiting. Je gewichtsysteem moet, onafhankelijk van soort of model, voor de veiligheid een snelsluiting hebben waarmee je in geval van nood met één hand en in één beweging het lood kunt ontkoppelen.
 • Betrouwbare gespen. Hoewel je een snelsluiting nodig hebt, moet je ook zeker weten dat je je lood niet onverwacht laat vallen.

Wenselijke kenmerken

 • Meerdere sluitingen - Als je wat lood moet laten vallen is het, vooral als je met een droogpak duikt, vaak beter om iets te vallen maar niet alles, zodat je niet teveel drijfvermogen krijgt.

Optionele kenmerken

 • Loodgordel met zakken - Als je voor een loodgordel kiest, zijn de modellen met zakken veelzijdig, je kunt er de meeste soorten lood in kwijt en ze zitten comfortabel.

Hoe je een gewichtsysteem kiest.

De keuze voor je gewichtsysteem hangt af van de keuze van je trimvest en je duikpak.

 • Als je niet veel lood gebruikt, zoals wanneer je in een bodysuit of shorty in warm water duikt, is een loodgordel waarschijnlijk prima.
 • Als je in water van gematigde temperatuur duikt, is een geïntegreerd gewichtsysteem meestal prettiger.
 • Bij een droogpak is het meeste lood nodig, en dan kies je misschien voor een geïntegreerd gewichtsysteem plus een loodgordel. Je lood is dan gelijkmatig verdeeld. Dat zit beter en je hebt er meer controle over. In de Droogpakduiker (Dry Suit Diver) cursus kom je meer te weten over goed uitloden en de technieken voor duiken met een droogpak.

Tips

 • Goed leren uitloden is een belangrijke vaardigheid die je als nieuwe duiker leert. Volg de Trimtechniek-cursus om deze vaardigheid verder te verbeteren.
 • Je hebt die snelsluiting niet voor niets. Als je je in een nijpende situatie bevindt, moet je geen twee keer hoeven na te denken voordat je je lood laat vallen. Gewoon doen. Negen van de tien keer kun je het later terughalen. Bedenk bij die gevallen waarin dat niet kan, dat je relatief goedkoop in je veiligheid hebt geïnvesteerd.

Gratis online training!

Waar kunt u ons vinden

Go Dive op youtube

Contact

Hier kunt u een cursus, of algemene informatie aanvragen. Opmerkingen, bijvoorbeeld om ons te helpen de website te verbeteren, stellen we ook zeer op prijs.

neem contact op »