Go Dive

Duikmes

Je duikmes

Een duikmes is een algemeen stuk gereedschap en heeft een veiligheidsfunctie. Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken in het onwaarschijnlijke maar mogelijke geval dat je verstrikt raakt en jezelf los moet snijden. Het is geen wapen.

Andere namen:

mes, snijgereedschap, schaar.

Vereiste kenmerken:

Schede met borgmiddel - Een duikmes moet een schede hebben die je op je uitrusting of lichaam kunt vastmaken. Je mes moet stevig in de schede zitten, maar er wel met één hand eruit gehaald en erin terug gestopt kunnen worden. Sommige schedes komen met bandjes zodat je hem op je been enz. kunt dragen.

Vlakke rand en kartelrand - Soms moet je snijden, soms moet je zagen. Kies een mes waarmee dat allebei kan.

Wenselijke kenmerken

Moet scherp blijven - Het is makkelijker om zachter staal superscherp te krijgen, maar het wordt wel makkelijker bot. Je hoeft je meestal niet te scheren met je duikmes, dus je kunt beter een harder materiaal kiezen.

Metalen heftuiteinde - Bij grotere messen kan een metalen uiteinde van het heft tevens als hamer fungeren. Dat is handig als je de aandacht van je buddy moet trekken door op zijn hoofd te timmeren... ehh, op je duikfles natuurlijk. Dit kan bij kleine compacte messen niet omdat ze te klein zijn om ermee te hameren.

Optionele kenmerken

Messen voor een speciaal doel - Z-messen (alias zipmessen) zijn haken met een lemmet dat speciaal geschikt is om dunne lijnen mee door te snijden. Deze zijn populair bij wrakduikers en grotduikers, naast een groter mes.

Messen die geen messen zijn - Duikgereedschap (meer een soort koevoet met snijkanten) en speciale duikscharen zie je steeds vaker. Ze zijn veiliger in het gebruik, veelzijdiger en er zitten minder wettelijke beperkingen aan.

Titanium - De meeste duikmessen zijn van roestvrij staal gemaakt. Dat betekent niet dat ze helemaal niet roesten, maar wel een stuk minder dan ruw ijzer dat in zwavelzuur is gedompeld. Zelfs roestvrij staal gaat uiteindelijk roesten, maar titanium gaat eeuwig mee, tenzij je het kwijtraakt. Titanium is wel veel duurder.

Hoe je een duikmes kiest.

De keuze van een duikmes is een kwestie van persoonlijke voorkeur.

  • Als je veel reist, kun je het beste een klein mes of schaar meenemen. Er is dan weinig kans dat je het met de wet aan de stok krijgt (in sommige gebieden is het gebruik van duikmessen aan regels gebonden) en ze wegen niet veel.

  • Wrakduikers en grotduikers hebben meestal meer dan één mes bij zich.

  • Denk na waar je het mes gaat dragen als er een koopt. Soms is dat de beslissende factor.

Tips

  • Stop je mes niet in je handbagage als je gaat vliegen. Jawel, dat komt voor.

  • Het is geen wapen. Een mes is een belangrijk veiligheidsmiddel. Je hebt het niet als wapen, maar als je niet voorzichtig bent kun je wel mensen pijn doen. Ga er verantwoord mee om, respecteer het en houd het bij kinderen vandaan.

Gratis online training!

Waar kunt u ons vinden

Go Dive op youtube

Contact

Hier kunt u een cursus, of algemene informatie aanvragen. Opmerkingen, bijvoorbeeld om ons te helpen de website te verbeteren, stellen we ook zeer op prijs.

neem contact op »