Go Dive

Duikflessen

Je duikfles

Een duikfles bevat samengeperste lucht die je tijdens de duik inademt. Moderne duikflessen zijn gemaakt van een aluminium- of staallegering en kunnen lucht onder een druk van wel 200 bar bevatten. Je ademautomaat wordt aan de fleskraan bevestigd.

Andere namen: fles, cilinder, persluchtcilinder, tank

Vereiste kenmerken:

Kraan - De kraan regelt de luchtstroom als je de knop open of dicht draait.

Breekplaatje
 - Dit veiligheidsmiddel is een deel van de kraan; het laat de lucht uit de fles ontsnappen als de druk binnenin per ongeluk te hoog wordt.

Inspectiesticker - Duikflessen moeten voor de veiligheid jaarlijks worden nagekeken. Deze sticker toont degene die in de duikwinkel de fles vult dat hij binnen de inspectiedatum valt en gevuld mag worden. Je duikwinkel of -school kan deze inspecties verzorgen.

Wenselijke kenmerken:

Flesvoet - Hiermee kunnen flessen met een ronde bodem (voornamelijk staal) tijdens opslag blijven staan. Helpt ook voorkomen dat duikflessen schade veroorzaken aan oppervlaktes.

Optionele kenmerken:


DIN of Internationaal - Ademautomaten en fleskranen hebben ofwel een DIN-aansluiting (de automaat wordt de kraan in geschroefd) of een internationale aansluiting (de beugel schuift over de kraan heen). Deze keuze wordt bepaald door wat het meest voorkomt in het gebied waar je gaat duiken.

Staal of aluminium - Beide flesmaterialen hebben zich goed bewezen en zijn betrouwbaar. Stalen flessen zijn meestal compacter bij een gegeven inhoud. Aluminium flessen kunnen meestal beter tegen corrosie, hoewel ze wel onderhouden moeten worden.

Grootte en capaciteit - Je kunt flessen krijgen in verschillende groottes, en de capaciteit varieert ook met de maximale druk. Over het algemeen kies je de hoogste capaciteit die je nog comfortabel kunt dragen en vervoeren.

Verrijkte lucht
 - Verrijkte lucht is lucht met extra zuurstof om het stikstofgehalte te verlagen. Hierdoor kun je in sommige situaties langer duiken, maar je fles moet wel speciale markeringen bevatten en speciaal zijn voorbereid. Leer er alles over in de Verrijkte lucht-duiker-specialty.

Hoe je een duikfles kiest:

Allereerst moet je bij kiezen van een fles nadenken over de grootte, capaciteit en het drijfvermogen.

  • Over het algemeen kies je de grootste fles die je prettig kunt op je rug en in je armen kunt dragen. Maar als je klein van stuk bent heeft een kleinere fles wellicht ruim voldoende lucht om net zo lang te duiken als een groter iemand met een grotere fles.
  • Duiken met verrijkte lucht nitrox komt steeds vaker voor en er zitten veel voordelen aan vast. Vraag bij je duikwinkel of -school naar de mogelijkheden die hiervoor bij jou in de buurt zijn.
  • Het is logisch dat je ademautomaat en fles allebei een DIN- of internationale aansluiting moeten hebben.

Tips:

  • Als je veel bij je in de buurt gaat duiken, is het goed om in een duikfles te investeren. Als je meestal met het vliegtuig naar je duikbestemming gaat, heb je er waarschijnlijk geen nodig (je huurt de flessen ter plaatse).

Gratis online training!

Waar kunt u ons vinden

Go Dive op youtube

Contact

Hier kunt u een cursus, of algemene informatie aanvragen. Opmerkingen, bijvoorbeeld om ons te helpen de website te verbeteren, stellen we ook zeer op prijs.

neem contact op »