Go Dive

Duikvinnen

Je vinnen

Vinnen zorgen voor een groot oppervlak waarmee je tegen het water af kunt zetten. Zo kun je met je krachtige beenspieren zwemmen. Dit is efficiënt en je houdt je handen vrij.

Andere namen: zwemvliezen, vinnen.

Modellen

Open hiel en verstelbare bandjes - Bij duiken worden voornamelijk vinnen met open hiel en verstelbare bandjes gebruikt. Ze hebben de kracht om jou en je spullen door het water heen te duwen. Bij deze vinnen moet je natpakschoenen (duikschoenen) dragen. Duikschoenen zijn ook handig bij oeverduiken; ze beschermen je voetzool als je het water in- en uitgaat.

Vinnen met gesloten hiel - Vinnen met gesloten hiel zijn niet instelbaar en je hoeft geen schoenen aan. Je draagt ze als slippers. De meeste kleinere vinnen die voor snorkelen of duiken met lichte uitrusting geschikt zijn, hebben een gesloten hiel. Deze zijn prima voor duiken in warm water, maar de kans is groot dat je in wat kouder water schoenen aan wilt zodat je voeten warm blijven.

Vereiste kenmerken

Het blad moet groot zijn - Vinnen voor duiken zijn vanaf het eerste begin steeds geëvolueerd. De tegenwoordige duikvin is relatief groot (maar is er in verschillende maten omdat we niet allemaal even groot zijn) voor zoveel mogelijk voortstuwing. Vinnen voor andere watersporten hebben misschien een blad dat te klein is voor duiken. De meerderheid van voor duiken geschikte vinnen hebben een open hiel, maar sommige fabrikanten maken grote duikvinnen met gesloten hiel voor duiken in tropisch water. Je duikwinkel of -school kan je het paar helpen vinden dat het beste bij je past.

Wenselijke kenmerken

Snelsluitingen of springstraps - Sommige duikvinnen hebben gespen waarmee je ze snel losser of strakker kunt maken, wat erg handig is als je je spullen aantrekt of het water uit gaat. Springstraps zijn 'ingepakte' zware veren in plaats van rubber banden. Ze rekken uit tot ze precies passen en hoeven nooit worden ingesteld.

Optionele kenmerken

Openingen, gleuven en ribbels - Er zijn verschillende modificaties waardoor vinnen beter presteren. Dit hangt af van het ontwerp. Dit zijn onder andere speciale openingen, gespleten bladen of ribbels die de waterstroom geleiden.

Volledig van rubber of van composiet - De meeste vinnen zijn tegenwoordig van composiet, wat betekent dat het voetgedeelte van neopreen rubber en het blad van plastic is gemaakt. Sommige vinnen zijn echter helemaal van rubber. Composietvinnen zijn lichter en zwemmen anders dan vinnen die helemaal van rubber zijn; dit is een kwestie van persoonlijke voorkeur.

Handvinnen - We moeten hier opmerken dat mensen met een lichamelijke handicap die hun benen beperkt kunnen gebruiken, handschoenen met vliezen kunnen krijgen waardoor ze effectiever met hun armen kunnen zwemmen.

Hoe je je vinnen kiest:

Tenzij je weet dat je alleen in de tropen gaat duiken, kun je beter vinnen met open hiel en verstelbare bandjes kiezen. De fout die het meest gemaakt wordt, is vinnen kopen die te klein zijn. Zo zorg je voor de juiste maat:

  • Pas de vinnen aan terwijl je natpakschoenen aanhebt. Als je die niet hebt, zal je duikwinkel of -school je een paar lenen voor de maat, maar het zou een goed idee zijn om ze meteen zelf aan te schaffen. Laat je door je duikwinkel of -school helpen om de juiste maat schoenen te kiezen.
  • De grootte van de voetruimte correspondeert met die van het blad zodat de vin groot genoeg is als je voet er goed in past.
  • Stop je geschoende voet in de voetruimte. Je hebt het bandje niet nodig. Je voet moet er helemaal in gaan totdat de bovenkant van de voetruimte net tot aan je enkel reikt. Je tenen mogen het uiteinde van de voetruimte niet raken.
  • Als je voet er maar gedeeltelijk ingaat, ofwel omdat de ruimte te smal is of dat je tenen tegen het einde aankomen, is de vin te klein, zelfs als deze lekker lijkt te zitten. Een vin die maar gedeeltelijk over je voet heengaat zal je meer vermoeien omdat er teveel kracht op je enkel komt.
  • Als je eenmaal de goede maat hebt, pas je het bandje aan zodat de voet er goed in blijft.

Tips

  • Als je in zowel een natpak als een droogpak duikt, heb je misschien twee paar vinnen nodig. Op een droogpak zitten erg grote schoenen en vaak heb je dan een grotere maat vin nodig.
  • Koop een reservebandje. Tenzij je springstraps hebt, kun je erop rekenen dat het bandje uiteindelijk zal verslijten en zal breken. Inspecteer en vervang ze regelmatig, maar neem altijd een reservebandje mee omdat ze natuurlijk kunnen breken als je ze aantrekt voor een duik.
  • Markeer aan de binnenkant van de voetruimte. Je moet al je spullen markeren, maar vooral je vinnen omdat ze vaak rondslingeren en met andere vinnen op een hoop komen. Op een drukke duikersboot kan dit erg verwarrend zijn. Maar je wilt er niet gek uitzien met neergekrabbelde initialen op je mooie nieuwe vinnen. Gebruik een permanente markeerstift om je naam of initialen aan de binnenkant van de voetruimte te zetten. Dat zie je niet als je duikt, maar wel als ze op het dek liggen.

Gratis online training!

Waar kunt u ons vinden

Go Dive op youtube

Contact

Hier kunt u een cursus, of algemene informatie aanvragen. Opmerkingen, bijvoorbeeld om ons te helpen de website te verbeteren, stellen we ook zeer op prijs.

neem contact op »