Go Dive

Natpakken voor duiken

Jouw natpak

Natpakken geven isolatie en bescherming, en zorgen dat je in water van 10 tot 32 º C comfortabel blijft. Natpakken heten zo omdat je er nat in wordt, ook al houden ze je warm - ze 'vangen' een klein beetje water tussen het pak en je huid zodat je lichaam weinig warmte verliest.

Andere namen: wetsuit, tweedelig natpak, longjohn, neopreen pak, shorty.

Modellen

Natpakken zijn de meest gebruikte en veelzijdige duikpakken. Dat komt doordat je verschillende diktes kan krijgen, afhankelijk van hoeveel isolatie je wilt. Bovendien kun je afhankelijk van de watertemperatuur de onderdelen van de meerdelige pakken zelfstandig of allemaal samen dragen. Bij sommige modellen kun je twee lagen aantrekken over de romp - zo krijg je extra warmte.

Vereiste kenmerken: goede pasvorm:

Natpakken moeten goed aansluiten maar wel prettig zitten. Loszittende gedeeltes waar water in en uit kan stromen doen de isolatie teniet.
De juiste dikte en het goede model: Dit is een kwestie van de goede keus maken. In warm water is een dunner natpak met korte mouwen en pijpen waarschijnlijk voldoende, maar in gematigd water zou het te weinig zijn. Je duikschool kan je helpen een natpak te kiezen op basis van waar je dat gaat gebruiken.

Wenselijke kenmerken:

Voering - Bij bijna alle natpakken is het neopreen aan een of beide kanten bekleed. Hierdoor is het pak sterker, makkelijk aan te trekken, en ziet het er aantrekkelijker uit. Sommige duikers vinden pakken die alleen aan de buitenkant zijn gevoerd warmer, maar ze zijn wel moeilijker aan te trekken.

Veelzijdigheid
 - Het ene model is veelzijdiger dan het andere. Het tweedelige model is populair omdat je romp dan dubbel wordt geïsoleerd (twee lagen) in kouder water, en in warmer water kun je alleen het bovenstuk of onderstuk dragen. Een andere optie is een jumpsuit en een neopreen vest met kap voor kouder water.

Optionele kenmerken

Duikschoenen - Ook wel natpakschoenen genoemd. Deze beschermen je voeten en houden ze warm.

Accessoires - In wat kouder water kan het slim zijn om een kap, vest met kap of handschoenen te dragen voor extra warmte.

Zakken en beschermlagen
 - Een zak op het bovenbeen is handig om spulletjes in te stoppen. Een beschermlaag op de rug vermindert de hoeveelheid water die langs je ruggegraat stroomt en vormt een stootkussen voor je duikfles. Kniestukken zorgden dat het pak minder slijt. Deze kunnen standaard op het pak zitten of er apart opgezet worden, afhankelijk van het pak dat je kiest.

Hoe je een natpak kiest.

Pasvorm is bij een natpak erg belangrijk. Als je je eerste pak gaat kopen, kun je je het beste bij je plaatselijke duikwinkel of -school laten helpen door een professional.

  • Maatpakken worden opgemeten en speciaal voor jou gemaakt. Ze kosten iets meer, maar passen het beste en hebben alle kenmerken die je kiest. Hoe meer je lichaamsbouw afwijkt van het gemiddelde, hoe meer je zult profiteren van een maatpak.
  • Pas het pak aan over het zwempak en/of bodysuit dat je tijdens je duik draagt.
  • Geef jezelf voldoende tijd. Natpakken passen is bewerkelijker dan gewone kleren passen, dus reken erop dat het minimaal een uur duurt om de goede maat te vinden.  Haast je niet en neem alleen met het beste genoegen. Zorg dat je een pak hebt dat goed past!

Tips

  • Een natpak gaat jarenlang mee, maar gaat nog langer mee als je je oude pak bewaart als je een nieuw pak koopt. Gebruik de oude voor warmere situaties waar je pak van te lijden heeft, zoals duiken in chloorwater of over rotsen klimmen. Als het oude pak helemaal op is, wordt het nieuwere pak het oude pak en schaf je een volgend pak aan.
  • Nee, je bent niet dikker aan het worden. Nou ja, misschien toch wel, maar dat is het niet alleen. Natpakken krimpen een beetje en worden minder rekbaar als ze ouder worden omdat de neopreen cellen in elkaar zakken. Koop het pak om deze reden echter niet te groot - schaf in plaats daarvan een kwalitatief beter pak aan. Die zijn flexibeler en geven als het goed is meer dan genoeg mee om je tijdens hun levensduur te passen - aannemende dat jij niet te veel verandert!

Gratis online training!

Waar kunt u ons vinden

Go Dive op youtube

Contact

Hier kunt u een cursus, of algemene informatie aanvragen. Opmerkingen, bijvoorbeeld om ons te helpen de website te verbeteren, stellen we ook zeer op prijs.

neem contact op »