Go Dive

Duikflag en drijver

Een duikvlag

Een duikvlag waarschuwt schippers dat er duikers in de buurt zijn. Soms is een vlag wettelijk verplicht. Je voert de vlag vanaf een drijver die je meetrekt, behalve als je vanaf een boot duikt. De vlag mag op de boot worden gevoerd als je erbij in de buurt blijft.

Andere namen:

alfavlag, roodwitte vlag, duikersvlag A-vlag.

Vereiste kenmerken

Plaatselijk erkende vlag - Je duikvlag moet ofwel de rood-witte vlag zijn, de blauw-witte alfavlag, of beide. Volg de plaatselijke verordeningen.

Mast - De vlaggenstok moet de vlag zo hoog houden dat de schippers het duidelijk kunnen zien, ook als er sprake van golfslag is.

Drijver - De drijver moet goed blijven drijven als de vlaggenstok en de vlag erop staan, en zo stabiel dat hij niet makkelijk omvalt.

Lijn en haspel - Je trekt de drijver meestal met je mee, dus heb je een lijn nodig en iets waar de lijn op zit.

Wenselijke kenmerken

Banieruithouder - Laat de vlag uitstaan als er geen wind staat.

Optionele kenmerken

Binnenband bedekt met stof - Deze soort heeft het meeste drijfvermogen. Je kunt hem gebruiken om uit te rusten, en je kunt er accessoires in stoppen die je liever mee sleept dan bij je draagt. Hij heeft ook genoeg drijfvermogen om je duikspullen eraan te hangen, wat soms handig kan zijn.

Hoe je een duikvlag en drijver kiest

Er zijn twee primaire zaken wanneer je je vlag en drijver kiest. De eerste is dat je de vlag kiest die plaatselijk wordt herkend. Als je twijfelt, kan je plaatselijke duikwinkel of -school advies geven. Als dat niet werkt, voer je beide vlaggen. De tweede kwestie is de grootte van de drijver. Een compacte drijver met alleen een vlaggenstok is de beste keus als er geen extra drijfvermogen voor accessoires nodig is omdat deze minder weerstand biedt, vooral als er een stroming staat. De binnenbandoptie is het beste als je dingen met je mee wilt nemen.

Tips

  • Ken de wet en houd je eraan. Duikvlagwetgeving bepaalt wanneer je de vlag moet voeren, hoe dichtbij je moet blijven en hoe ver de schippers uit de buurt moeten blijven.

  • Ga er niet altijd vanuit dat de schippers zich aan de wet zullen houden. Veel schippers herkennen de duikvlag niet, dus als je een boot hoort (ze zijn onder water vrij goed hoorbaar) blijf je beneden totdat de boot weg is en dan pas kom je dicht bij je vlag boven.

  • Zorg voor een haspel. Probeer geen drijver mee te trekken zonder dat je een haspel hebt om de lijn op te winden ander bestaat het gevaar dat je verstrikt kunt raken in de lijn. (Je hebt dan wel een excuus om je duikmes te gebruiken.)

Gratis online training!

Waar kunt u ons vinden

Go Dive op youtube

Contact

Hier kunt u een cursus, of algemene informatie aanvragen. Opmerkingen, bijvoorbeeld om ons te helpen de website te verbeteren, stellen we ook zeer op prijs.

neem contact op »