Go Dive

Signaleringsmiddelen

Je signaleringsmiddelen

Het kan moeilijk zijn om duikers in het water te zien, zelfs als ze in ruw water relatief dicht bij een boot of oever zijn Signaleringsmiddelen zijn een belangrijk veiligheidsmiddel waarmee duikers gezien en gehoord kunnen worden als ze hulp nodig hebben.

Andere namen:

decoballon, seinspiegel, opblaasbare signaleringsboei.

Vereiste kenmerken:

Zichtbaar en hoorbaar - Je moet minstens één visueel en minstens één hoorbaar signaleringsmiddel hebben.

Altijd bij je - Je moet je signaleringsmiddel altijd bij je hebben als je in het water ligt, dus maak ze deel van de standaarduitrusting.

Wenselijke kenmerken:

Eenvoudig te pakken maar niet in de weg - Je moet het signaleringsmiddel snel kunnen pakken, maar het zo opbergen dat je gestroomlijnd blijft. Vaak zie je een fluitje op de inflator van het trimvest. Je kunt er makkelijk met je mond bij, maar sleept of bungelt niet. Visuele signaleringsmiddelen zitten vaak in een zak.

Back-ups voor powersignalen - Luchthoorns maken meer geluid dan fluitjes omdat ze lucht uit je duikfles gebruiken. Als het redelijk donker is, zijn knipperlichten met batterijen mijlenver te zien. Maar er zijn wel respectievelijk een volle fles en goede batterijen voor nodig. Als je dergelijke signaleringsmiddelen hebt, zorg dan ook voor 'gewone' fluitjes en seinspiegeltjes zodat je nog steeds kunt signaleren als je lucht op of je batterijen leeg zijn.

Optionele kenmerken

Er zijn verschillende soorten signaleringsmiddelen voor aan de oppervlakte.

  • Fluitjes - Tweetonige versies zijn op het water van ver te horen.

  • Opblaasbare signaleringsboeien - Deze hebben een felle kleur en steken hoog boven de oppervlakte uit zodat je beter zichtbaar bent.

  • Seinspiegel - De weerkaatsing is zelfs vanuit een vliegtuig te zien.

  • Knipperlicht - Deze zijn 's nachts heel goed zichtbaar.

  • Kleurseinen - Deze worden door duikers niet vaak meegenomen, maar ze zijn nuttig bij duiken in open zee (waar de kust al lang niet meer zichtbaar is) omdat ze een groot gekleurd gebied markeren voor boten en vliegtuigen.

  • Duiklamp - Bij een nachtduik is je duiklamp tevens een signaleringsmiddel.

Tips

  • Als je nog geen signaleringsmiddelen hebt, schaf ze dan tegelijkertijd met je trimvest aan. Je stopt ze meestal in je trimvest, dus het is een logische beslissing.

  • Gebruik ze allebei. Hoorbare middelen trekken de aandacht en visuele middelen laten zien waar je bent. Gebruik ze allebei als je in een noodsituatie moet zorgen dat je gezien wordt.

  • Vermijd het grootste probleem. Het grootste probleem in verband met signaleringsmiddelen is dat je ze niet bij je hebt als je ze nodig hebt. Zorg dat je ze altijd bij je hebt en ze zijn altijd bij de hand als je ze nodig hebt.

Gratis online training!

Waar kunt u ons vinden

Go Dive op youtube

Contact

Hier kunt u een cursus, of algemene informatie aanvragen. Opmerkingen, bijvoorbeeld om ons te helpen de website te verbeteren, stellen we ook zeer op prijs.

neem contact op »