Go Dive

Apparatuur voor onderwaterfotografie

Apparatuur voor onderwaterfotografie

Als je een camera mee onder water wilt nemen, heb je een speciale behuizing en flitsers nodig. Als je de Digitale onderwaterfotografie-cursus volgt, leer je tips over onderwaterfotografie.

Andere namen:

Camera-apparatuur voor onder water, onderwatercamera, onderwaterfotografieapparatuur, digitale onderwaterfotografie.

Modellen

Onderwaterfotografie heeft zich enorm ontwikkeld door de vooruitgang binnen de en populariteit van digitale fotografie - het is nu makkelijker dan ooit om levendige kleuren te krijgen en te leren van wat je aan het doen bent. Je kunt ook heel veel foto's maken op één duik en bent niet meer beperkt tot één fotorolletje. Camera's kunnen in drie soorten worden onderverdeeld:

Compactcamera's - Deze zijn makkelijk te gebruiken en geschikt voor informele leuke foto's van vrienden, kennissen, familie en gebeurtenissen. Deze camera's zijn het goedkoopst.

Digitale spiegelreflexcamera's - Deze camera's zijn voor diegenen die relatief serieus met onderwaterfotografie bezig zijn. Je kunt uit meerdere lenzen kiezen en er zijn andere accessoires voor. Deze camera's zijn het duurst.

Middenklassers - Deze camera's vullen het gat tussen de compactcamera's en de digitale spiegelreflexcamera's. Het zijn matig compacte en eenvoudig te gebruiken toestellen met veel (maar niet alle) kenmerken van een spiegelreflex. Deze zijn meestal veel minder duur dan een spiegelreflex, maar duurder dan compactcamera's.

Alle drie de soorten kunnen onder water worden gebruikt. Je duikwinkel of -school kan je helpen kiezen wat het beste bij je past.

Vereiste kenmerken

Onderwaterhuizen - Hoewel veel moderne camera's vochtbestendig zijn, kan geen enkel toestel volledig onder water zonder een onderwaterhuis dat ze tegen water en druk beschermt.

Wenselijke kenmerken

Handmatig in te stellen witbalans - De witbalans is hoe je camera de kleur van het omgevingslicht meet en dan aanpast zodat je goede kleuren krijgt. Digitale camera's doen dit automatisch, maar kunnen onder water moeite hebben met een goede instelling. Het is een groot voordeel als je dit handmatig kunt doen.

Externe flitser - Zelfs hoewel de meeste camera's een ingebouwde flitser hebben, is het onder water zinvol om een aparte flitser te hebben. Deze geeft meer licht en belicht vanuit een betere hoek.

Knoppen moeten makkelijk te bedienen zijn - Sommige behuizingen beperken het gebruik van de knoppen onder water. Hoe meer knoppen je kunt bedienen, hoe meer opties je hebt als je foto's maakt.

Groothoekadapter - Bij compactcamera's en middenklassers is het handig om een behuizing te hebben waarbij je de groothoekinstelling kunt gebruiken. (bij de meeste spiegelreflexsystemen is dat al het geval.)

Grote geheugenkaart - De geheugenkaart moet zo veel capaciteit hebben dat je in wezen zo veel foto's kan maken op een duik als jij wenst.

Hoe je een onderwatercamerasysteem kiest.

Als je pas begint met onderwaterfotografie kun je het beste de Digitale onderwaterfotografie-cursus volgen voordat je een camera kiest. Bedoeld voor beginners tot serieuze landfotografen, deze cursus maakt je vertrouwd met wat erbij komt kijken en helpt je bepalen welk soort systeem het beste bij je behoeftes en interesses past.

  • Onderzoek de mogelijkheden aangaande je camera, behuizing en flitsers of andere accessoires. Er is niet voor elke camera een behuizing en voor oudere modellen zijn ze misschien niet meer beschikbaar.

  • Als je in een spiegelreflexsysteem investeert, denk dan na over het hele assortiment. In de loop der tijd zul je lenzen en andere accessoires van een nieuwere serie aanschaffen in dezelfde lijn. Zo hoef je niet helemaal opnieuw te beginnen.

  • Lees, doe je huiswerk en vraag om hulp. De foto-expert bij je plaatselijke duikwinkel of -school kan helpen, en kijk ook op de websites voor onderwaterfotografieapparatuur.

Tips

  • Schieten, schieten en nog eens schieten, maar wees wel kritisch. De cursus Digitale onderwaterfotografie zal je helpen rudimentaire fouten te vermijden. Je schiet in de fotografiecursus heel veel plaatjes en dat is uiteindelijk wat je moet doen om deze kunst te leren - veel doen! Je kunt digitaal alles fotograferen wat je wilt en de slechte foto's wissen, maar, het aantal is geen vervanging voor kwaliteit. Denk over iedere foto na.

  • Dek je lens poort af. De lens poort is het kwetsbaarste onderdeel van je behuizing. Bemanningen doen hun best, maar behuizingen stoten in spoelbakken tegen elkaar aan. Zorg dat je iets van neopreen of ander materiaal over de poort heen kunt trekken, ook al moet je dat zelf maken. Zorg dat de bescherming op zijn plek zit voordat je je camera aangeeft om de spoelbak in te gaan.

  • Denk na over je computer en software. Je computer en software completeren het digitale fotoproces, dus zorg dat je een systeem hebt dat overeenkomt met wat je ermee wilt doen. Een lastig en moeilijk systeem is niet bevorderlijk voor het laten zien van je foto's en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Gratis online training!

Waar kunt u ons vinden

Go Dive op youtube

Contact

Hier kunt u een cursus, of algemene informatie aanvragen. Opmerkingen, bijvoorbeeld om ons te helpen de website te verbeteren, stellen we ook zeer op prijs.

neem contact op »