Go Dive

Duiken in Zeeland

Op het moment dat ik dit schrijf heb ik dit jaar inmiddels 50 duiken in Zeeland gemaakt. Eigenlijk best wel een beetje spannend toen we voor het eerst gingen duiken in Zeeland. Echt veel duikervaring hadden we niet, en wat we daar precies konden verwachten.. zout water, stroming, het getijde, vaargeulen, het zicht, voor ons allemaal nog een beetje onbekend.

Donderpad

Mijn 1e duik daar zal ik niet snel vergeten. Ik had nooit verwacht dat het ook in Nederland onderwater zo mooi zou kunnen zijn. Iedereen weet dat je fantastische duiken kunt maken in bijvoorbeeld Egypte, maar dat onze wateren daar niet veel voor onder doen, dat gaat er bij de meeste mensen niet in. Leuk om steeds weer die verbaasde blikken te zien van diegene die beweren dat er toch niets te zien is en dan bijna niet kunnen geloven dat die kleurige foto's die ik ze dan laat zien, toch echt in ons land zijn gemaakt. Het mooie van Zeeland is dat er ontzettend veel verschillende duikstekken zijn. Afhankelijk van de wind en het getij is er altijd wel een plek waar de omstandigheden goed zijn. Ook is er in elk seizoen wel weer iets nieuws te ontdekken.

Donderpad

Zo hebben wij onze eerste duiken gemaakt bij Dreischor Frans Kok rif. Dit is een bekende duikstek waar omstreeks dec- jan de zeedonderpad zijn eieren gaat leggen in de daar aanwezige reefballs. Het mooie is dat de donderpad zijn nest bewaakt en deze dus redelijk makkelijk te vinden zijn om te fotograferen. Rond deze tijd komen er dan ook vele duikers naar deze duikstek om dit te kunnen vastleggen. Ondanks de lage watertemperaturen kan het daar dan ook best druk zijn. Toen wij daar onze 1e duik maakten om 8 uur stond de parkeerplaats al bijna vol en kwamen de 1e duikers alweer uit het water.

Donderpad eieren

Ook erg leuk is de jaarlijkse paaitrek van de snotolf (feb-april). Om deze vis te kunnen zien hebben we wel meerdere pogingen moeten doen. Een snotolf zoekt ergens op de bodem een geschikte nestplaats, vaak op een oesterbank en is daarom niet altijd zo snel te vinden. Na enkele aanwijzingen op het internet hebben wij uiteindelijk ook deze mooie visgevonden op de oesterbank van St. Annaland. Dit is een vrij grote logge vis, waarvan het mannetje het nest blijft beschermen totdat de eitjes zijn uitgekomen.

Snotolf

Sepia's, wanneer de watertemperatuur weer is gestegen naar 12°C (mei) komen de sepia´s naar de Zeeuwse Delta om hier hun eieren af te zetten. Groot nadeel is dat wanneer de eerste sepia´s gesignaleerd zijn, hele hordes duikers op zoek gaan naar deze prachtige beesten. Met name in de weekenden is het dan enorm druk en het is dan ook aan te raden om of heel vroeg, of door de weeks hier heen te gaan. Dit jaar hadden wij het geluk dat wij de sepia´s als één van de eersten bij hun stokken gevonden hadden. Al vroeg in de ochtend waren we hiervoor naar de Bergse Diepsluis afgereisd. Dit is een locatie waar je buiten de kentering om kan duiken en waar door duikers op de bodem stokken zijn neergezet, zodat de sepia´s een plek hebben om naast natuurlijke vegetatie hun eieren op deze extra plekken te kunnen afzetten. Hierdoor zijn de sepia´s vrij gemakkelijk te vinden, al staan de meeste stokken op een redelijke afstand zwemmen van de instap. Eenmaal bij de sepia´s waren we getuige van een prachtig schouwspel. Op verschillende plekken zagen we stelletjes sepia´s paren, waarna het vrouwtje onder bescherming van de tentakels van het mannetje 1 voor 1 haar eieren afzetten op de stokken. De sepia´s waren hier zo druk mee dat ze zich totaal niets van duikers aantrokken en we van zeer korte afstand dit konden volgen. Hierna nog diverse keren teruggekeerd, maar door de enorme drukte is het zicht er nooit meer zo goed geweest als toen wij ze de 1e keer zagen en was de bodem zo´n beetje omgeploegd.

Sepia's

Naast deze voorbeelden is er nog veel meer te zien in Zeeland. Zo hopen wij dat we binnenkort ons 1e zeepaardje zullen vinden, maar is er verder afhankelijk van het seizoen en de duikplek nog veel te ontdekken. Wat je meestal wel tijdens een duik ziet zijn de vele kreeften, krabben, grondels, puitaaltjes, botervisjes, steenbolken, garnalen, anjelieren, anamonen, zeenaalden, enz. enz. Zo is een favoriete duikstek van ons de Zeelandbrug. Dit is een duikstek waar het flink kan stromen en je niet altijd het beste zicht hebt, maar desondanks is er altijd veel te zien. Vooral de kleurige naaktslakjes kan er veel zien en nu in de zomer zijn de grote harders en zeebaarzen een ware attractie. Voorlopig zullen we nog regelmatig duiken daar gaan maken, dus mocht er iemand zijn die graag een keer mee wil, laat het dan maar weten..

Geplaatst door Edwin Westenberg om 13:00

Labels