Go Dive

Going Duits 2013

Eind juli heeft Anton van Balgooy en ondergetekende een weekendje Duitse meren georganiseerd voor de leden van Duikteam Almere en Go Dive Emmen. Doel was om een serie lekkere duiken te maken in voor DTA onbekende wateren. Uiteindelijk zijn we met 8 DTA'ers naar het noorden getrokken.

Om er in te komen zijn we op vrijdagavond de 26e in de plas Engelgaarde bij Ruinerwold begonnen. Deze voormalige zandwinningput is nu een mooie door bomen omringde recreatieplas geworden. Door de vele recreanten met het mooie weer in de week ervoor was het water wat zanderig maar dat mocht de pret niet drukken. Mooie leemwanden en brutale en tamme jonge snoeken langs de rand, samen met de forse zoetwater kreeften en heel veel jonge baars maakten het tot een mooie duik.

Engelgaarde ruinerwold

Daarna zijn we naar Emmen vertrokken om in de duikschool van Go Dive te overnachten. De tank met Koi en goudvis werd bewonderd en de duikschool werd omgebouwd tot slaapzaal.

Na een vroeg ontbijt zijn we richting Sloss Dankern vertrokken.

Ook deze plas is een voormalige zandwinningplas. Typische kenmerk van deze plas is het gebrek aan leven. Dit komt door bepaalde mineralen in het water waar onderwaterleven niet tegen kan. Volgens zeggen onschadelijk voor duikers dus dat hebben we maar aangenomen ;-)

Dankern see

Het gebrek aan leven werd goedgemaakt door de grote hoeveelheid objecten in het water. Ook hier was het water zanderig door de vele zwemmers dus niet alle objecten zijn gevonden. De vrachtwagencabine, caravan, silo, dolfijn, hoepel, partytent en een enkele boom hebben we allemaal kunnen spotten.

Het weer werkte hier overigens goed mee. De voorspellingen waren slecht maar we werden getrakteerd op een mooie zonnige 25 graden. Voor de droogpakkers onder ons misschien iets te veel van het goede maar ook dat mocht de pret niet drukken.

Speicherbecken Geeste

Volgende duik was het Speicherbekken bij Geeste. Dit is een man-made waterbassin dat gebruikt wordt voor koelwateropslag voor de industrie waaronder de kerncentrale van Lingen. Het is een grote betonnen halve kom die langzaam afdaalt naar een meter of 12. Tussen de zonnende strandgangers ga je te water.

Speicherbecken Baarsen

Diverse objecten zijn hier afgezonken waaronder een nissenhut, gevuld met miljoenen kleine visjes. In de boom een enorme snoek gespot, een kluwen paling hebben we opgeschrikt, ingehaald door een mega school jonge vis en een school forse baars werd gepasseerd.

Bovenkomend na deze mooie relaxte duik kwamen we terecht op een leeg strand en wat later bleek het begin van een enorme hoosbui. Een tweede duik hier was gezien het onweer geen optie, en wat erger was: het restaurant was vol met schuilende strandgasten dus ook het geplande een hapje eten ging hier niet door.

Regen Geeste

We zijn doorgereden naar de Freizeitsee, eigenlijk ons doel voor de eerste duik de volgende dag. Helaas was het restaurant daar privat afgehuurd. Echter wat minder was: een check van de waterkwaliteit liet een bruine soep zien. Niet echt uitnodigend voor een mooie duik. Wederom gewisseld van plan, we zijn teruggereden naar Emmen voor een snack en de BBQ.

Bassin Go Dive Emmen

Anton had een uitstekende BBQ geregeld. Met z'n allen de partytent opgezet. Het warme weer en de ervaring was een onweerstaanbare uitnodiging voor Johnny om een duik te nemen in de tank. De koi, de goudvis en de meerval zijn gespot en hebben de ontmoeting overleefd.

Na een prima maaltijd zijn we redelijk vroeg op stok gegaan om weer fris en fruitig op te kunnen staan. Midden in de nacht opgeschrikt door een enorme hoosbui en onweer. Die na een uur weer verder trok. Helaas gaf het geen verlichting in de warmte. Die bleef.

Speicherbecken school baarsen

Zondag zijn we weer teruggegaan naar het Speicherbekken gezien het slechte zicht bij de Freizeitsee. Wederom een mooie duik waarbij de baarzenscholen de mooiste ontmoetingen opleverde.

Na de maaltijd door naar de laatste duik in de Gruner grenzland see. Deze bestaat uit twee plassen waarin steur is uitgezet. De grootste steuren zitten in de plas voor de vissers. Daar mag helaas niet gedoken worden. In de duikplas zijn echter ook steuren uitgezet.

Gruner Grenzland see steur

Na wat heen en weer gekruis boven een landschap van waterplanten en iets wat op wolken van alg leek hadden we succes. Een nieuwsgierige steur kwam kijken en bleef een tijdje bij ons cirkelen. Een fantastische afsluiting van een mooi weekendje Duitse meren.

Vanaf deze plek konden we weer gemakkelijk de snelweg op richting het westen. We hebben Anton bedankt voor zijn enorme gastvrijheid, de begeleiding bij de duiken en de ter beschikkingstelling van de duikschool. Deze kennismaking met de Duitse meren is uitstekend bevallen.

Geplaatst door Ron Wolff om 17:30

Labels