Go Dive

Duik weekend Hemmoor maart 2012

Op vrijdag 16 maart hebben we onze duikspullen in de auto geladen, en zijn Harold, Anton en ikzelf gezamelijk vertrokken richting Hemmoor om er de volgende dag een aantal duiken te gaan maken. De rit hebben we nog onderbroken voor een lekkere griekse maaltijd, en bij aankomst in Hemmoor zijn we nog even wat gaan drinken. Patrick en Wendy, die na zouden komen, arriveerden niet veel later. We hebben het niet al te laat gemaakt die avond omdat het plan was de volgende ochtend vroeg een duik te gaan maken, daarna onbijt om vervolgens weer een duik te maken gevolgd door lunch, nog een duik en daarna weer terug naar Nederland.

 

Kreidesee Hemmoor

De Kreidesee in Hemmoor is een meer dat is ontstaan door de afgraving van krijt dat in 1859 is gestart. Door de oliecrisis van 1974 loopt de winst van "Hemmoor Cement" hard achteruit, het moederbedrijf wenst niet te investeren in modernisering of verandering van het productieproces om de kosten te drukken. Twee van de grootste boren worden stil gelegd en in 1976 sluit het bedrijf, de pompen staan stil en de groeve vult zich met water.

 

Kiepwagen Hemmoor

Zaterdag 17 maart rond 7 uur 's ochtends samen een bakje koffie gedaan en vertrokken naar de waterkant. We zijn door gereden naar einstieg 3 en aldaar met z'n vijfen het water in gegaan, via de lijn zijn we afgedaald naar de stortkoker. Deze hebben we langs de buitenkant gevolgd tot aan de ingang op een diepte van 30 meter. Na even rond hangen zijn we de koker in gegaan en langzaam opgestegen in de schacht, als je dan de schacht uit komt zie je daar een kiepwagen staan. Alles even rustig bekeken om vervolgens langzaam naar de oppervlakte terug te keren.

 

Hemmoor vliegtuig

Hemmoor wand

Na deze eerste duik van de dag zijn we terug gereden naar het huisje, brood en beleg gehaald bij de lokale bakker en lekker ontbeten. Tegen half 11 weer naar naar de waterkant voor duik nummer twee. Deze hebben we gemaakt vanaf het ponton, waar op zo'n 10 meter diepte een vliegtuig hangt. Na hier even bij te zijn gebleven zijn we verder afgedaald naar de bodem op ruim 25 meter. Daarna hebben we de wand gevolgt richting de weg waar vroeger de kiepwagens de groeve binnen reden, je kunt hier nog goed het oude pad en de borden zien. Vlak bij de uitstap zijn we nog 2 grote forellen tegen gekomen.

 

Hemmoor zeilboot

Hemmoor bos

Bij terugkomst gelunched en alle spullen bij elkaar gepakt omdat we niet weer terug zouden gaan naar het huisje na onze laatste duik. Om ongeveer 2 uur zijn we weer naar het water gegaan voor onze derde en laatste duik van de dag. Deze keer einsteig 2 genomen, waar we naar 20 meter diep zijn gegaan. Daar een tourtje langs de zeilbootje en door het bos gemaakt. Het bos onder water is erg leuk om te zien, en zeker dicht aan de oppervlakte erg spectaculair. Van de drie duiken vond ik dit toch wel de mooiste.

 

Hemmoor bubbles

Elk van de duiken die we hebben gemaakt duurden ongeveer een half uur, het was even voor 4 uur toen we eenmaal aangekleed en ingepakt waren. Moe maar voldaan zijn we toen begonnen aan de terug reis. Het weekendje Hemmoor was snel voorbij maar zeker de moeite waard, en ook zeker voor herhaling vatbaar.

Geplaatst door Maurice Arends om 16:00

Labels