Go Dive

Nederland

Nederland

In het westen van Europa ligt Nederland. De Noordzee, België en Duitsland omringen het land. Nederland is één van de dichtstbevolkte landen van Europa,Nederland heeft een oppervlakte van 41.528 vierkante kilometer. En 18% daarvan bestaat uit water. Amsterdam is de hoofdstad. Er staan prachtige 17e en 18e grachtenhuizen met verschillende soorten gevels. Men spreekt de Nederlandse taal. Er bestaan wel verschillende dialecten binnen de verschillende provincies. In het buitenland wordt Nederland ook wel Holland genoemd. Dit komt van de provincies Noord-Holland en Zuid-Holland. Er wonen ongeveer 16.7 miljoen mensen. Het wordt ook wel eens "de lage landen" genoemd, omdat het grootste deel van het land onder de zeespiegel ligt en er zijn geen hoge bergen. De inwoners hebben eeuwenlang dijken gebouwd om de zee buiten te houden. Er zijn polders ontstaan omdat achter de dijken het land is drooggelegd. De "Deltawerken"in de procincie Zeeland zijn bekend om de strijd tegen het water. In het westen en in het noorden aan de Noordzee en gedeeltelijk aan de Waddenzee grenst Nederland. De totale kustlijn bedraagt zo'n 451 kilometer. Behalve het vasteland heeft Nederland ook ellanden, de Waddenelanden: Texel,Vlieland, Terscelling, Ameland, Schiermonnikoog en Rottumeroog.

Benelux

samen met België en Luxenburg maakt Nederland deel uit van de Benelux. Daarom wordt het ook de Benelux genoemd: BElgië NEderland en LUXenburg. Door de afspraken die de landen onderling hebben gemaakt is het mogelijk om vrij door deze drie landen te reizen en te handelen. Vanaf 2010 gaan deze drie landen nog meer samen doen en de naam wordt dan verandert in Benelux Unie. De landen werken ook al samen in de Europese Unie.

Provincies van Nederland:

Friesland - Leeuwarden

Groningen - Groningen

Drenthe - Assen

Gelderland - Arnhem

Overijssel - Zwolle

Utrecht - Utrecht

Zuid-Holland - Den Haag

Noord-Brabant - Den Bosch ('s Hertogenbosch)

Limburg - Maastricht

Zeeland - Middelburg

Flevoland - Lelystad

Het bestuur van Nederland

Nederland heeft aan het hoofd van het land een Koning. Koning Willem-Alexander genaamd. Daarom is het een monarchie. Maar de Staten-Generaal (de Eerste en de Tweede Kamer) regelen het echte bestuur van het land. Het koningshuis heeft wel een belangrijke symbolische functie voor Nederland. Het huis van Oranje deelt al meer dan vier eeuwen zijn geschiedenis met het volk van Nederland.

Cultuur

SYMBOLEN

Nederland heeft net als ieder land een eigen cultuur. Een nationaal symbool is de Nederlandse vlag die uit drie horizontale banen bestaat.  In 1937 Kreeg Nederland een rood wit blauwe vlag. Daarvoor was de vlak oranje wit blauw.Hij wordt gehezen bij verschillende momenten. En deze zijn:

* De verjaardag van Prinses Beatrix

* De verjaardag van Koning Willem-Alexander

* De verjaardag van Koningin Maxima

* De verjaardagen van Prinses Amalia, Alexia en Ariane

* Bevrijdingsdag. 5 mei (alleen Europees Nederland)

* Einde van de tweede wereldoorlog

* Opening van de Staten-Generaal

* Koningkrijksdag. 27 April vanaf 2014

* Ook wordt de vlag  een korte tijd gehezen tijdens Nationale dodenherdenking op 4 mei. Dan wordt de vlag halfstok gezet en wordt weggehaald wanneer de zon ondergaat. Hierbij worden alle oorlogsslachtoffers sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog herdacht

* Ook mag men zelf de vlag voor bepaalde doeleinden heizen. Bijvoorbeeld als de Nederlander geslaagd is voor hun eindexamen. Dit wordt dan samen met een tas op gehangen.

Het Nederlands volkslied is ook een nationaal symbool en dat heet het Wilhelmus.

Het potret van een staatshoofd wordt vaak op munten en postzegels aangebracht is een nationaal symbool

Het wapen van het Koninkrijk der Nederlanden is een geblokt schild met een leeuw, zwaard en pijlen is het wapenkundig symbool van de Koning en het land. Het is oorspronkelijk ontworpen in 1815.

De kleur oranje is tegenwoordig een informeel symbool van Nederland. Dit kunnen we zien bij het dragen van de kleding van sportteams. Ook de supporters hebben vaak oranje aan om te laten zien dat ze bij het Nederlandse team horen.

 

TRADITIES EN FEESTDAGEN

NATIONALE FEESTDAG

* 5 mei - Bevrijdingsdag (alleen Europees Nederland) Dit was om de vijf jaar een nationale feestdag maar sinds 1990 een jaarlijkse terug kerende nationale feestdag.
Hiermee wordt de capitulatie van het Duitse leger in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog gevierd. Dit betekend niet dat iedereen vrij is, maar er zijn overal in het land feestelijke activiteiten.

* 27 april - Koningsdag. Een dag van eenheid en saamhorigheid. De geboortedag van de huidige koning. Koning Willem - Alexander.

ALGEMEEN ERKENDE FEESTDAGEN

Dit zijn bijna allemaal Christelijke feestdagen:

* Nieuwjaarsdag - 1 Januari

* Goede vrijdag - Kruisiging van Jezus. (Geen algemene feestdag, men is dus niet vrij)

* Eerste en tweede Paasdag

* Hemelvaartsdag - 39 dagen na Pasen

* Eerste  en tweede Pinksterdag - 24 dagen na Pasen

* Eerste en tweede KerstdagOVERIG

Nederland kent nog meer feestdagen maar die zijn niet wettelijk erkend:

* Valentijnsdag - 14 februari

* Carnaval - Variabel

* 3e donderdag van april - Secretaressedag

* 1 mei - Dag van de Arbeid

* 2e zondag van mei - Moederdag

* 3e zondag van juni - Vaderdag

* 28 augustus - Groningen ontzet

* 3e dinsdag van september - Prinsjesdag

* 3 oktober - Leids ontzet

* 4 oktober - Dierendag

* 11 november - Sint Maarten

* 5 december - Sinterklaas

* 15 december - Koninkrijksdag en Naturalisatiedag. 

TRADITIES EN GEWOONTEN

Een bezoek brengen aan familie, vrienden en buren voor een kopje koffie is een Hollandse traditie. Dit kan spontaan gebeuren maar sommige mensen vinden het prettiger als er van te voren een afspraak wordt gemaakt.

Als er een baby wordt geboren geeft men beschuit met muisjes aan de visite. Blauwe muisjes voor een jongen en roze muisjes voor een meisje.

ETEN EN DRINKEN

In Nederland wordt er drie keer gegeten. Twee broodmaaltijden en één warme maaltijd. In de morgen en middag eet men vaak brood met beleg. Het beleg wat wordt gebruikt is worst, kaas, hagelslag, chocoladepasta en pindakaas. In de avond eet men vaak warm. De hollandse pot is meestal aardappelen, groent en vlees. Kenmerken voor de Nederlandse keuken zijn stamppotten zoals stamppot boerenkool, andijvie, zuurkool, snijbonen. Hiervan zijn nog meer variaties. Andere bijzonderheden van de Nederlander zijn: Edammer kaas, Goudse kaas, pannenkoeken, poffertjes, Limburgse vlaaien, stroopwafels, dropjes en oliebollen. Wat ook een typisch gerecht voor Nederland is zijn de kroketten en frikadellen. De laatste tijd komen er wel veel buitenladse gerechten bij zoals Indisch, Chinees, Italiaans.Klimaat van Nederland

Nederland heeft relatief milde winters, milde zomers en heeft bijna het hele jaar regen. Dit komt door de invloed van de Noordzee. Het waait vaak erg hard in Nederland en dan vooral bij de kust. in de zomer is het gemiddeld 28 graden. De warmste maanden zijn juni, julie, augustus en september. In de winter loopt het kwik vaak tot het vriespunt. Het is vaak raar weer in Nederland want het kan zo maar sneeuwen in het najaar en hagelen in de zomer. De verschillen in temperatuur zijn aan zee kleiner dan landinwaarts.

Men denkt vaak de Nederland een erg nat klimaat heeft, maar dat heeft meer met het gevoel te maken dan met cijfers. Gemiddeld valt er ongeveer 7% neerslag in een jaar. Dat is ongeveer één uur en veertig minuten per dag. En dit valt in de vorm van regen, sneeuw, ijzel of hagel. Op jaarbasis is dat gemiddeld 700 tot 899 millimeter

Toerisme in Nederland

Nederland is erg populair bij de toeristen. 6 miljoen mensen bezochten in 2002 ons land. De toeristen kwamen uit vele delen van de wereld naar Holland. 3.5 miljoen van de Nederlanders zelf vierden hun vakantie in het land en 2.5 miljoen buitenlanders brachten hun vakantie er ook door. Ruim een derde van de bezoekers waren afkomstig uit Duitsland. Ons koude kikkerlandje is populair onder de vakantiegangers en de dagjesmensen. Zou het spreekwoord: klein maar fijn! van toepassing zijn?

Een toeristisch gebied betekend dat het een gebied is waar veel toerisme is en/of een plaats waar veel toeristen overnachten.

Toeristische plekken zijn: de Achterhoek, de Veluwe, de Noordzeekust en Waddeneilanden. Vanwege hun ligging zijn ze erg aantrekkelijk. Deze gebieden zijn gelegen aan zee of hebben een borsrijke of landelijke omgeving.

Dagtoerisme betekend dat je de zelfde dag weer naar je eigen woonplaats reist. Voor het dagtoerisme zijn er  speciale plekken. Dit zijn pretparken bijvoorbeeld de Efteling een dagje Slagharen, een strandbezoek of een dag zeilen, dierentuinen, musea, historische gebouden.

Attracties zijn: Plaats/ Gebied soort attractie en aantal bezoekers per jaar.

Emmen, Dierenpark Emmen, 1 miljoen of meer.

Kaatsheuvel, attractiepark de Efteling, 1 miljoen of meer

Scheveningen, Pier, 200 000-500 000

Hilvarenbeek, Safaripark Beekse Bergen, 500 00-1 miljoen

Rotterdam, Dierenpark Blijdorp, 1miljoen of meer

Wassenaar, Attractiepark Duinrell, 1 miljoen of meer

Zeeland, Stormvloedkering Oosterschelde, 200 000-500 000

De Koog, Museum, 200 000-500 000

Pieterburen

Diddinghuizen, zeehondencreche

Attractiepark, Six Flags, 200 000-500 000

Buddycheck.nl

De webwinkel voor al uw duik en snorkel materialen.

Buddycheck.nl »

Gratis online training!

Waar kunt u ons vinden

Go Dive op youtube

Contact

Hier kunt u een cursus, of algemene informatie aanvragen. Opmerkingen, bijvoorbeeld om ons te helpen de website te verbeteren, stellen we ook zeer op prijs.

neem contact op »