Go Dive

Trimvest

Je trimvest

Hier zit een blaas in waar je lucht aan kunt toevoegen of juist kan laten ontsnappen zodat je je drijfvermogen kunt aanpassen. Zo kun je naar wens drijven, zweven of langzaam afdalen. Het trimvest is, of is geïntegreerd met, het harnas dat de duikfles op je rug houdt, en het vest verenigt de onderdelen tot een enkele duikset.

Andere namen: vest, jacket, trimjacket, stabjacket, bcd


Modellen:
 Er zijn door de jaren heen een aantal modellen en soorten van trimvesten geweest. Tegenwoordig zijn er twee modellen die je het vaakst ziet.

Trimvest
 - Deze is het populairste in de sportduikwereld. Bij dit model trimvest wordt het harnas en de luchtblaas in een enkele compacte en gestroomlijnde unit gecombineerd. De blaas zit voornamelijk op je rug, maar komt onder je armen naar voren zodat je aan de oppervlakte in evenwicht bent als je vest is opgeblazen.

Wings/harnas
 - Dit systeem heeft een blaas die tussen het harnas en de fles zit. Hoewel ze het vaakst worden gebruikt bij tecduiken met dubbele flessen, worden ze ook bij het 'gewone' sportduiken gebruikt.

Vereiste kenmerken

Instelbare band - Deze houd de duikfles op je rug en je kunt na een duik snel van fles verwisselen.

Lagedrukinflator/-ontluchter
 - Hiermee kun je met een druk op de knop de lucht uit je fles via de ademautomaat je trimvest in laten. Je kunt op een soortgelijke manier ontluchten door op een andere knop te drukken. Meestal vind je die knop aan het einde van een slang met grote diameter, hoewel hij bij een aantal modellen ergens anders zit.

Overdrukventiel
 - Laat de lucht uit het trimvest zodat de blaas niet scheurt als die per ongeluk te vol raakt.

Wenselijke kenmerken

Zakken - Zo kun je de meegenomen accessoires opbergen.

Buikband - Geeft meer comfort rond het middel.

Snelontluchter
 - Handig ontluchtingsventiel waarmee je lucht kunt laten wegstromen zonder dat je het inflatormechanisme omhoog hoeft te houden.
Optionele kenmerken.

D-ringen
 - Zijn plaatsen waar je accessoires aan kunt clippen zodat je handen tijdens het duiken vrij blijven.

Geïntegreerd gewichtsysteem
 - Zo is er geen aparte loodgordel nodig en de meeste duikers vinden dit de prettigste manier om hun lood te dragen.

In inflator geïntegreerde tweede trap
 - Combineert je alternatieve tweede trap met de inflator van het trimvest.

Hoe je een trimvest kiest

Je kiest je trimvest op basis van hoe je dit denkt te gaan gebruiken. Je duikwinkel of -school kan je helpen met de pasvorm en met het kiezen van de kenmerken die je wilt.

  • Probeer of het trimvest goed past. Je kunt dit het beste over je duikpak heen aantrekken, maar dit is niet per se nodig omdat je de banden altijd kunt verstellen als je een prettige pasvorm hebt gevonden.
  • Breng je ademautomaat mee zodat je duikwinkel of -school kan kijken of je de correcte slangen hebt, of ze op de goede plek zitten, en of je alle slangen en accessoires kunt vastmaken waar je ze wilt hebben.
  • Neem alle accessoires en signaleringsmiddelen mee die je als standaarduitrusting bij je hebt om er zeker van te zijn dat je tevreden bent met de plek waar ze in, of aan het vest bevestigd worden.

Tips

  • Compacte trimvesten met kleiner volume zijn prima voor in het warme tropische water, maar vesten met standaardvolume werken net zo goed en kunnen in meerdere duikomgevingen worden gebruikt.
  • Bij een trimvest met meerdere snelontluchters kun je je drijfvermogen aanpassen zonder dat je tijdens het zwemmen van positie hoeft te veranderen.
  • Volg de Trimtechniek (Peak Performance Buoyancy)-cursus om te leren hoe optimaal kunt uitloden, stroomlijnen en je drijfvermogen regelen.

Gratis online training!

Waar kunt u ons vinden

Go Dive op youtube

Contact

Hier kunt u een cursus, of algemene informatie aanvragen. Opmerkingen, bijvoorbeeld om ons te helpen de website te verbeteren, stellen we ook zeer op prijs.

neem contact op »