Go Dive

Duikmasker

Je masker

Het menselijke oog kan in water niet scherp zien. Het masker voorziet in een luchtruimte zodat je ogen zich kunnen scherpstellen en je duidelijk kunt zien.

Andere namen: masker, duikmasker, duikbril

Vereiste kenmerken:

Ingesloten neus - Je neus moet in de luchtruimte zitten zodat je de drukverandering kunt compenseren door het masker te klaren. Daarom kan een zwembril niet gebruikt worden voor duiken.

Gehard glas - Plastic beslaat en standaard glas is gevaarlijk als het per ongeluk breekt.

Wenselijke kenmerken (te vinden in bijna alle maskers die voor duiken zijn gemaakt)

Een dubbele afsluitrand - hierdoor is de afdichting betrouwbaarder en zit het masker prettiger

Brede band met eenvoudig instelbare gesp - het masker is makkelijk en snel op maat te maken en komt tijdens de duik niet los

Afgeschuinde onderkant - vormt het oogpaneel voor een maximaal blikveld omhoog, omlaag en van links naar rechts.

Kleine inhoud - hoe kleiner het masker, hoe minder weerstand je tijdens de duik ervan ondervindt. Voor jouw gezicht is misschien iets groters nodig, dus dit verschilt per individu.

Optionele kenmerken

Waterloosklep - gebruikt om water het masker uit te blazen (maar dit is zonder klep ook te doen)

Versterkte glazen
 - sommige maskers kunnen worden voorzien van corrigerende glazen, wat makkelijk is als je een bril of contactlenzen draagt.

Hoe je een masker kiest:

Voor de meeste mensen is het probleem bij het kiezen van een masker de beslissing welke je het beste vindt, in plaats van welke je goed vindt. Met behulp van iemand die bij je duikschool of -winkel werkt, kun je verschillende maskers kiezen met de kenmerken die je prettig vindt.

  • Houd het masker voorzichtig tegen je gezicht aan. Gebruik de maskerband niet.
  • Adem zachtjes door je neus in.
  • Als het masker past, zal het tegen je gezicht aan blijven plakken en daar blijven zitten zonder te lekken en zonder dat je continu door je neus moet blijven inademen.
  • Kies uit de maskers die passen

Tips:

  • Koop geen goedkoop masker. Ze zien er misschien hetzelfde uit, maar de dingen die je niet kunt zien (kwaliteit van het silicone, glas) zijn net zo belangrijk als wat je wel kunt zien. Het is een van je belangrijkste uitrustingsstukken. Zie het eens van deze kant: als je alleen maar een masker hebt, kun je nog steeds met veel plezier in ondiep water zwemmen en naar vis, schelpen en andere dingen kijken (kinderen doen dit de hele zomer lang). Als je alle duikmaterialen hebt behalve een masker, zou je het water niet eens in gaan.
  • Schuur het masker aan de binnenkant een beetje op en gebruik anti-condens. Een beslagen masker zie je vooral bij beginnende duikers, maar het is eigenlijk eenvoudig te voorkomen. Ten eerste wrijf je een nieuw masker schoon met een zacht poetsmiddel, tandpasta of iets wat de fabrikant aanraadt. Zo verwijder je een chemische stof die soms tijdens het fabricageproces op het glas komt en waardoor het beslaat. Je hoeft dit alleen maar te doen als je het masker net in je bezit hebt. Daarna gebruik je vóór iedere duik een anti-condensmiddel (zie gebruiksaanwijzing). Je masker beslaat dan niet.
  • Wees modebewust. Je zult merken dat er veel maskers zijn die passen waar je uit kunt kiezen. Dat betekent dat je een masker kan vinden dat goed past, goed voelt, met de kenmerken die je prettig vindt en passend bij de rest van je spullen.

Gratis online training!

Waar kunt u ons vinden

Go Dive op youtube

Contact

Hier kunt u een cursus, of algemene informatie aanvragen. Opmerkingen, bijvoorbeeld om ons te helpen de website te verbeteren, stellen we ook zeer op prijs.

neem contact op »