Go Dive

Duiklamp

Je duiklamp

Je hebt een duiklamp nodig om je 's nachts bij te lichten. Op een nachtduik is dat je primaire lichtbron. Overdag kun je een lamp gebruiken om in scheuren en spleten te kijken. Duiklampen worden ook gebruikt voor het verkennen van de binnenkant van een wrak, onder water liggende cavernes en grotten (hiervoor is een gespecialiseerde opleiding nodig).

Andere namen:

onderwaterlamp, lamp, kabellamp, led-lamp, hid-lamp.

Modellen

Er zijn twee basissoorten duiklamp, met verschillende opties voor oplaadbare batterijen of wegwerpbatterijen en de soort lamp die er in zit.

Zaklantaarns - Deze variëren van kleine compacte lampen voor overdag of als back-up voor nachtduikenwrakduiken en grotduiken, tot grote lantaarnachtige duiklampen die je primaire lichtbron zijn als je in het donker duikt.

Kabellampen - Voornamelijk gebruikt door wrakduikers en grotduikers; ze leveren een compact licht via bedrading. De energie komt van een batterij in een bus (canister) die je om je middel draagt. Kabellampen zijn meestal veel feller (hoewel dit aan het veranderen is omdat de vooruitgang in lichttechnologie kleinere lampen veel krachtiger maakt) en zo is het makkelijker om hun grotere batterijen mee te nemen.

Vereiste kenmerken

Waterdicht en drukbestendig - Iedere duiklamp is zo gemaakt dat hij geen water binnenlaat en tot de aangegeven diepte drukbestendig is. Vermijd "waterdichte" lampen die niet voor duiken geschikt zijn omdat zij onder de druk kunnen bezwijken.

Duurzaam en betrouwbaar - De duikomgeving is niet altijd voorzichtig met je uitrusting. Duiklampen moeten tegen een stootje kunnen.

Wenselijke kenmerken

Oplaadbare batterijen - Tenzij je je lamp zelden gebruikt, zijn oplaadbare batterijen bij grotere lampen echt aan te raden. Ze betalen zichzelf terug, en er gaan dan minder batterijen op de afvalhoop. Veel lampen doen het beter met NiMH oplaadbare dan met wegwerpbatterijen, dus je bespaart niet alleen geld en helpt het milieu, je krijgt er ook meer voor terug.

Optionele kenmerken

Grootte - Hoewel krachtige lampen kleiner worden, er is een verband tussen grootte en sterkte/helderheid. Kleine lampen kun je het beste overdag en als back-up gebruiken. Grote lampen kun je het best gebruiken voor nachtduiken, wrakken of grotten. Deze worden soms primaire lampen genoemd omdat ze je primaire lichtbron zijn.

Wolfraam, halogeen, hid, led - De lampjes zelf veranderen snel, waardoor de lampen meer licht produceren tegen minder energie. Lampjes van wolfraam en halogeen kosten minder, maar zijn niet zo fel en verbruiken meer batterijen. Hids en leds zijn het helemaal - een hid van 10 W geeft dezelfde hoeveelheid licht als een halogeenlamp van 50 W tegen maar 20 % van de energie. Leds zijn zelfs nog efficiënter en veel duurzamer.

Wegwerp/oplaadbaar - De nieuwste lampen gebruiken AA's en andere vaak voorkomende batterijen en accepteren zowel oplaadbare batterijen als wegwerpbatterijen. Dat betekent dat je, zelfs als je je duiklamp zelden gebruikt, toch oplaadbare batterijen kunt gebruiken als je die ook voor andere apparaten in huis hebt. Als je je lamp altijd klaar wilt hebben liggen en hem maar eens per jaar openmaakt, zijn alkalinebatterijen van hoge kwaliteit prima.

Tips

  • Koop beter, niet slechter. Net als bij veel soorten spullen kun je als je twijfelt vaak beter investeren in de betere kwaliteit.

  • Zorg dat je ervoor opgeleid bent. Volg de Nachtduiker-cursus (Night Diver), Wrakduiker-cursus (Wreck Diver) of Cavernduiker-cursus als je interesse hebt in deze activiteiten.

  • Lees de gebruiksaanwijzing voor je oplaadbare batterijen.Batterijen hebben alle verschillende kenmerken en moeten verschillend worden onderhouden. Het ergste wat je bijvoorbeeld kan doen bij NiMH-batterijen is ze niet gebruiken - ze moeten maandelijks worden opgeladen als ze niet worden gebruikt.

  • Twee universele regels voor batterijen: Gebruik nooit 'verse' en gedeeltelijk gebruikte batterijen samen, en gebruik nooit verschillende soorten batterijen samen, ook al accepteert de lamp alle soorten. Gebruik altijd hetzelfde soort verse batterijen.

Gratis online training!

Waar kunt u ons vinden

Go Dive op youtube

Contact

Hier kunt u een cursus, of algemene informatie aanvragen. Opmerkingen, bijvoorbeeld om ons te helpen de website te verbeteren, stellen we ook zeer op prijs.

neem contact op »