Go Dive

Duikhorloge

Je duikhorloge

Je lichaam neemt tijdens een duik stikstof op en het is belangrijk om deze stikstof binnen acceptabele grenzen te houden. Dat doe je door tijdens een duik in de gaten te houden hoe diep en hoe lang je onder water bent. Met het horloge houd je de tijd bij.

Andere naam: duikershorloge.

Modellen

De meeste duikers hebben een duikhorloge en de klassieke, mechanische en kwarts analoge horloges die in de jaren 1970 en vroeg in de jaren 1980 populair waren, zijn in opkomst.

Er zijn drie basismodellen duikhorloges:

 • Digitaal - Veel populaire digitale horloges zijn waterbestendig tot 200 meter of meer. Ze zijn geschikt voor duiken, men gebruikt ze tijdens het duiken en je hebt er waarschijnlijk zelf al een. Ze zijn relatief goedkoop en compact.

 • Klassiek - Klassieke duikhorloges zijn mechanisch of analoog. Ze variëren van heel goedkoop (onder de USD 100,00) tot de duurste trendy designerhorloges (meer dan USD 20.000,00).

 • Duikcomputer - Sommige van de nieuwste duikcomputers zijn zo groot als een horloge en je draagt ze om je pols. Ze doen alles wat een duikcomputer doet en geven ook de tijd aan. Wat betekent dat ze tevens een horloge zijn.

Hoewel je een duikcomputer hebt, is de kans groot dat je om verschillende redenen ook een duikhorloge hebt:

 • Je hebt een horloge nodig dus waarom zou het geen duikhorloge zijn. 

 • Een duikhorloge - vooral het klassieke model - is iets wat je als duiker identificeert. 

 • De duurdere mechanische horloges zijn behoorlijk populair, en veel mensen kopen ze ook om die reden. 

 • Je kiest uiteindelijk misschien een duikcomputer die ook als horloge dienst doet. 

 • Voor sommige vérgaande vormen van duiken, zoals tecduiken, zijn back-upsystemen nodig en een horloge kan een back-up zijn voor je computer.

Vereiste kenmerken

 • Diepteaanduiding - Een duikhorloge moet waterdruk aankunnen en dus niet alleen waterbestendig zijn. Bij digitale modellen is een aanduiding van 200 meter het minimum. Horloges die bijvoorbeeld tot 100 meter kunnen zijn om mee te zwemmen en voor watersporten waarbij niet wordt gedoken. (100 meter is 60 meter dieper dan de maximale sportduikdiepte en je kunt er niet mee duiken? Klinkt ons ook gek in de oren maar wij hebben de diepteaanduidingen niet bepaald.) Analoge horloges voor duiken hebben meestal een kroon, waarmee je met de knop de kast inschroeft en hem zo afdicht.

 • Verstreken tijd in een oogopslag - Je moet snel kunnen zien hoelang je al onder water bent. Analoge horloges hebben een ring die je gelijk zet met de minutenwijzer zodat je de verstreken tijd rechtstreeks op de ring kunt aflezen. Digitale horloges hebben meestal een stopwatchfunctie.  Duikcomputerhorloges laten de verstreken tijd meestal automatisch zien.

Wenselijke kenmerken

 • Lang bandje of een armband die groter kan - Je hebt meer ruimte nodig om je horloge om een natpakmouw te dragen, en nog meer voor een droogpakmouw. Het is prettig om een lang bandje met gesp of een armband die groter gemaakt kan worden te hebben zodat het horloge om je bredere mouw past. Anders moet je als je met een natpak of droogpak duikt het bandje verwisselen.

Optionele kenmerken

 • Zelf opwinden of met zonne-energie - Mechanische horloges die je zelf opwindt en digitale met zonne-energie zijn handig en minder belastend voor het milieu.

 • Verlichting - De meeste digitale en met computer geïntegreerde horloges hebben verlichting waardoor ze in het donker makkelijk af te lezen zijn (zoals bij nachtduiken). Mechanische horloges hebben dit niet, maar hebben meestal wel fluorescerende wijzers.

Tips

 • Een duikhorloge uitkiezen is heel persoonlijk. Alle duikhorloges geven de tijd aan, dus de aanschaf ervan heeft meer te maken met je persoonlijke voorkeur dan met de duikvereisten.

 • Heeft een stoel zijwieltjes nodig? Je zou denken dat dit een rare en overbodige vraag is, maar met behulp van de draaibare ring lees je van een horloge af hoeveel minuten de minutenwijzer verder is gegaan. Dus een horloge zonder wijzers (een digitale versie) heeft geen draaibare ring nodig toch? Klopt. Geloof het of niet, er zijn horloges zonder wijzers maar met een draaibare ring.

Gratis online training!

Waar kunt u ons vinden

Go Dive op youtube

Contact

Hier kunt u een cursus, of algemene informatie aanvragen. Opmerkingen, bijvoorbeeld om ons te helpen de website te verbeteren, stellen we ook zeer op prijs.

neem contact op »