Go Dive

Duikcomputer

Je duikcomputer

Tijdens een duik lost de stikstof uit je adem op in lichaamsweefsels. Dat komt door de verhoogde druk. Hoe dieper je duikt, hoe sneller de stikstof in je lichaam oplost. Het is belangrijk om deze opgeloste stikstof binnen aanvaardbare grenzen te houden zodat je zo min mogelijk risico loopt op decompressieziekte. Daarom houdt je duikcomputer de duikdiepte en -tijd bij. Hij berekent het theoretische stikstofgehalte met een decompressiemodel en toont de tijd- en dieptelimieten waarbinnen je moet blijven.

Andere namen: decometer, decompressiemeter, decompressiecomputer.

Modellen

Er zijn twee basismodellen duikcomputers.

  • Zelfstandig - Deze computers zijn aparte meters die je om je pols draagt of op een instrumentenconsole hebt zitten.
  • Geïntegreerd - Deze computers zijn geïntegreerd met je manometer en/of andere instrumenten, zoals een elektronisch kompas. Sommige modellen meten ook je luchtvoorraad en kunnen zo inschatten hoeveel tijd je resterende lucht je geeft, op basis van je diepte en hoe snel je ademhaalt.

Vereiste kenmerken

  • Makkelijk af te lezen display - Je kijkt tijdens het duiken constant op je computer, dus kies er een die je snapt en die je makkelijk kunt aflezen.
  • Waarschuwing als batterij bijna leeg is - Als een duikcomputer eenmaal is geactiveerd, blijft die minimaal 24 uur aan om de veranderingen in opgelost stikstof te berekenen. De computer moet je kunnen waarschuwen als je batterijen die tijd niet kunnen waarmaken. Bijna alle moderne computers hebben dit kenmerk, je erop wijzend dat je de batterij moet vervangen voordat je gaat duiken.
  • Geschikt voor verrijkte lucht - Zo kun je de computer instellen voor duiken met verrijkte lucht nitrox. Met verrijkte lucht kun je, als alle andere factoren gelijk blijven, langer duiken en de instelling vertelt de computer om je blootstelling aan zuurstof bij te houden. Duiken met verrijkte lucht nitrox was ooit alleen maar een optie, maar tegenwoordig komt het zo vaak voor dat je al snel nadat je Open Water Diver bent geworden wilt gaan leren hoe je het moet gebruiken. Bijna alle moderne computers hebben deze mogelijkheid.

Optionele kenmerken

Duikcomputers zijn er in alle soorten en maten. Sommige van de opties zijn erg belangrijk voor specifieke duiken, en andere zijn persoonlijk.

  • Slangloze integratie - Sommige geïntegreerde computers krijgen de informatie over de luchtvoorraad via een zendertje op de eerste trap van de ademautomaat. Er is dan geen slang nodig en je kunt een geïntegreerd model om je pols dragen.
  • Ter grootte van een horloge - Sommige van de nieuwste duikcomputers (geïntegreerd en niet geïntegreerd) doen tevens dienst als digitale duikhorloges.
  • Meerdere gassen - Voornamelijk bedoeld voor tecduiken. Deze kun je instellen voor twee of meer verschillende soorten verrijkte lucht of zelfs trimix (een tecduikmengsel van helium, zuurstof en stikstof). De computer kan dan berekeningen uitvoeren als je tijdens de duik van gas wisselt.
  • Hoorbare signalen - Bij de meeste computers gaat een alarm af als je te snel opstijgt of een limiet nadert.
  • Downloaden op de computer - Sommige computers kunnen op je pc worden aangesloten zodat je je duikgegevens kunt downloaden. Dit levert gedetailleerde duikinformatie en is een makkelijke manier om een gecomputeriseerd duiklog bij te houden. Je kunt ook een papieren logbook aanschaffen bij je dichtstbijzijnde duikschool.

Hoe je een duikcomputer kiest.

Het selecteren van een duikcomputer is een kwestie van persoonlijke voorkeur en prijs - kenmerkenverhouding.

  • Laat je adviseren door je duik instructeur bij je duikwinkel of -school. Het lijkt misschien of er ontelbare opties en keuzes zijn, maar je duik instructeur kan die heel snel beperken door je een paar eenvoudige vragen te stellen.

Tips

  • Niet met anderen delen en niet uitzetten. Een duikcomputer houdt tijdens een duik, tussen twee duiken in en tijdens een tweede duik de verandering in theoretische gasniveaus bij voor iedere individuele duiker. Daarom kun je de duikcomputer tijdens de dag niet met een ander delen. Als je hem uitzet, gaan je vorige duiken uit het geheugen (niet goed!), wat betekent dat je minimaal 24 uur niet meer kunt duiken. De meeste moderne computers kunnen niet worden uitgezet, maar zomaar de batterijen vervangen kan een probleem zijn. Zie de aanwijzingen van de fabrikant.
  • Alarmen die je zelf kunt instellen zijn geweldig. Het is prachtig om een computer te hebben die automatisch waarschuwt, en nieuwe duikers zouden die niet zomaar mogen uitzetten. Aan de andere kant zijn sommige waarschuwingssignalen hinderlijk en onnodig voor ervaren duikers, dus is het fijn als je ze kunt afzetten.

Gratis online training!

Waar kunt u ons vinden

Go Dive op youtube

Contact

Hier kunt u een cursus, of algemene informatie aanvragen. Opmerkingen, bijvoorbeeld om ons te helpen de website te verbeteren, stellen we ook zeer op prijs.

neem contact op »